Förvaring av tunga maskiner över vintern

Hur ska man förvara riktigt tunga maskiner över vintern?  Här bjuder vi på tips och råd om detta. 
Var de tunga maskinerna ska stå när det inte används är ett huvudbry för många. Kraftiga plåtskåp och maskinskåp är ett bra alternativ om du behöver förvara stora och tunga maskiner och material – sådana är dessutom ofta försedda med lås. Med hjälp av robusta hyllvagnar, bordsvagnar och plattformsvagnar kan du också förvara tunga maskiner – dessutom blir det enklare att flytta dem när det skulle behövas.

Viktigt att lokalen klarar belastningen

Om du äger maskiner eller annan utrustning som är långt, brett eller har riktigt stor volym fungerar olika lagerhyllor eller materialställ som gäller för vinterförvaring. Men det är förstås viktigt att tänka på att lokalen eller platsen där du önskar förvara dina maskiner klarar av den tunga belastningen. Det är också bra om hyllstället går att bygga om vid behov.

Det finns faktiskt riktigt många förvaringslösningar som är avsedda för tung utrustning och andra speciella användningsområden,som listställ eller skivvagnar. Det kan därför vara värt att lägga lite extra tid på att tänka ut vad du behöver – du kommer säkert att hitta en lösning som passar dina behov.

Viktigt att rengöra maskinen

En annan sak som man inte bör glömma inför vinterns förvaring av maskiner att rengöra dem. Det spelar ingen roll om maskinen går på bensin, el eller batteri – att de är hela och rena har stor betydelse för livslängden. 

Handlar det om batteridrivna maskiner så är temperaturen viktig, det får inte vara för kallt för att batteriet ska hålla sig i form. För en batteridriven maskin så bör temperaturen inte understiga 5 grader. 

Vänta inte tills något går sönder

En bensindriven maskin bör alltid få en ordentlig genomgång innan vintern. Kolla allt: oljan, tändstiftet, bränslefiltret med mera. 

Det är alltid bättre att förvara sin stora maskin ordentligt, skyddat och lämplig temperatur än att vänta tills något har gått sönder. Om du inte har plats själv så finns det ett flertal företag som hyr ut förrådslokaler som har plats, kapacitet och en säkerhet som är perfekt för tunga maskiner. 

Vi levererar och installerar våra golv i hela Sverige
21 Nov 2022