Golv till parkeringsgarage

I ett garage behövs ett golv som är tåligt mot smuts och slitage. Innan man bestämmer sig för ett golv kan det vara bra att tänka igenom vad man har för behov. Om man exempelvis tycker om att meka i garaget kan det vara bra med ett golv som tål mycket oljespill. Är det vanligt att du svetsar så måste golvet klara gnistor. Arbetar man inte så mycket i garaget kanske det är viktigare att golvet är snyggt och elegant. Vi tipsar om några olika golv som fungerar bra i parkeringsgarage.

Massagolv

Massagolv är ett samlingsnamnet för en rad olika sammansättningar av exempelvis polyuretan, epoxi och akryl. Deras gemensamma nämnare är att de läggs ut som en heltäckande massa. Det krävs en del förberedelser innan man lägger ett massagolv men när det väl är klart så har man ett väldigt slitstarkt och tåligt golv som även är resistent mot kemikalier och höga temperaturer på ett sätt som få andra underlag är. Massagolv går att lägga direkt på betong, metall, asfalt, trä och keramik. Den här typen av golv går att få i en hel mängd av färger vilket gör det möjligt för dig att inreda ditt garage så som du vill. Golvet är fogfritt så varken vatten eller annan vätska kan tränga sig ner.

Garageklinkers

Ett elegant alternativ i garaget är garageklinkers. Det är speciellt framtagna klinkers som passar för garagemiljö. Den här typen av klinkers klarar höga tryck från fordon, är smutsbeständigt samt har ett bra frisktionsmotstånd. Vill man ha golvvärme går det också bra att lägga under den här typen av golv. Garageklinkers är mer tåliga än de klinkers och kakel som du har i kök eller badrum. Klinkers gjorda för garage är tillverkade av en finare lera och brända under högre temperaturer vilket gör dem mer motståndskraftiga och tåliga mot frost. För att lägga garageklinkers måste man först gjuta en betongsula.

Golvplattor i plast

Detta är en budgetlösning för den som har ett garage med sprucken betong eller asfalt och helt enkelt inte har råd att lägga ett nytt golv. Golvplattor i plast har dock många goda egenskaper. Det går snabbt att lägga in, är förhållandevis tåliga och behöver inte någon större omvårdnad. Däremot bör du lyfta på golvplattorna två gånger om året och göra rent under då det samlas mycket smuts och grus under dem. Plattorna läggs direkt på befintligt underlag.

Asfalt

Asfalt är det mest förekommande vägmaterialet i världen efter grus och sand. Det lämpar sig mycket väl som golv till ett parkeringsgarage. Asfalt är billigt, flexibelt och hållbart men det gäller att göra ett bra förarbete. För att resultatet skall bli fint och hålla länge så måste man se till att underlaget är ordentligt fast och packat samt att man gjort det man kan för att leda bort vatten. Precis som med garageklinkers kan man lägga värmeslingor under asfalt för att hålla det isfritt på vintern.

Betong

Betonggolv går att få med en rad olika egenskaper och utseenden. Då det finns tusentals olika typer av betongsammansättningar kan man skräddarsy en lösning som passar för ditt garage. Även utseendet går att variera. Exempelvis kan kan man polera betong, impregnera det eller lämna betongen med sin naturliga och riviga yta. Betong är generellt mycket hållbart om man gjort ett bra grundarbete men det är inte lika tåligt mot kemikalier som ett massagolv. Att lägga betong kräver en hel del arbete men det ger ett bra och tåligt golv

Vi levererar och installerar våra golv i hela Sverige
22 Sep 2022