Golv på flygplatser – krav, funktion, regler

Vad finns det egentligen för krav gällande golv på flygplatser?

Vilka material används och vilka material är sämre än andra? Vad ska golvet på en flygplats ha för funktioner och finns det några internationella regler kring detta? Vi tittar närmare på allt detta.

Flygplatser ska erbjuda komfort och en bra vistelse utan några onödiga stopp. Det handlar om en plats för transit: som passagerare vill man inte spendera mer än nödvändig tid på flygplatsen - vare sig vid avgång eller ankomst. Det handlar om många miljoner fotsteg som varje år sätts ned på en flygplats och detta - i kombination med rullande väskor, bagagevagnar och exempelvis truckar framförda av personalen - så skapas ett enormt slitage på golvet.

Ett golv på en flygplats måste därför ha en kombination av slitstyrka och skönhet. Det senare är även det en viktigt fråga: man vill alltid skapa trivsel och hemtrevlighet på flygplatser runt om i världen. Folk ska, genom inredningen, känna mindre stress och ta sig tid att exempelvis besöka tax-free, olika butiker och kanske sätta sig ned för en lunch och en kall öl.

Finns det några regler?

De regler som finns gäller handikappanpassning. Golvet ska vara lätt att ta sig fram på och där exempelvis skarvar, lister och trösklar helst ska utebli - eller åtminstone vara väldigt små. Utöver detta så ska det naturligtvis finnas hissar, platser att sitta på samt assistans erbjuden för att en handikappad ska kunna få hjälp med att ta sig mellan de olika terminalerna. Det är egentligen de krav som finns gällande golv på en flygplats.

Industrigolv för flygplatser - slitstarka och snygga

Det vanligaste golvet på svenska flygplatser - och även internationellt - är industrigolv. Ett industrigolv har enorma fördelar sett till hur pass slitstarkt det är och hur lång livslängd man får.

En annan fördel handlar om städning och renhållning. Ett industrigolv saknar skarvar, vilket borgar för en enkel och effektiv rengöring där den rena ytan bidrar till en bättre upplevelse för alla resenärer. Dagens industrigolv äger även estetiska fördelar: man kan välja vilken färg, vilket mönster eller vilken typ av nyans som helst. Detta kan således leda till en profilerad flygplats där samma färgval löper som en röd tråd genom alla terminaler.

Att ett industrigolv dessutom erbjuder en bar ljuddämpning är en annan fördel. Tänk bara på alla steg och alla resväskor som dras: utan bra isolering av ljud skulle resandet bli en plåga.

Mattor är även de populära val på flygplatser, men då i specifika delar. Vid terminalerna där man väntar in sitt flyg och vid restaurang och lounger så kan mattor bryta av och skapa en mer ombonad känsla. Det är en viktig del av kundens - passagerarens - helhetsintryck av en flygplats. Att det finns ombonade delar att sätta sig ned i och känna lite lugn och ro ger en bättre upplevelse. Därför bli olika mattor - av exempelvis slitstarka textilier - viktiga.

Vi levererar och installerar våra golv i hela Sverige
21 Dec 2022