Polyuretangolv – användning, egenskaper

Slitstarkt golv med hög tålighet

Om du är ute efter ett mycket slitstarkt tvåkomponentsgolv som går att få i en rad olika färger så kanske polyuretangolv är något för dig! Polyuretangolv är precis som epoxigolv, seamless cork och akrylgolv ett så kallat massagolv. Att lägga ett polyuretangolv kräver en del förberedelser men när det är färdigt så har du ett otroligt tåligt golv som även är väldigt resistent mot kemikalier. Ett sådant golv passar bra i industrilokaler eller parkeringshus. Det går att lägga direkt på asfalt, trä, betong, keramik eller metall. Eftersom det går att få i alla möjliga färger kan det lysa upp en tråkig, mörk och grå miljö. Polyuretangolv tål höga temperaturer och går att rengöra med ånga. Golvet är helt fogfritt så kan inte vatten tränga ner och göra skada.

Ett annorlunda golv för finrummen

På senare år har även inredningsdesigners upptäckt polyuretangolv och dess estetiska egenskaper. Den här typen av golv går att lägga i olika mönster och former utan att det blir några djupare skarvar som till exempel med laminatgolv, de passar utmärkt i kök och badrum. Även inom handel och på restauranger har de gjort succe. Polyuretangolv kan ge en industriell känsla. Vissa använder sig av polerad betong för att få samma effekt, men betong är som känt grått vilket är snyggt, men kanske inte alltid det man är ute efter. Dessutom är polerad betong mycket känsligare för missfärgningar och sprickor än ett polyuretangolv.

Andra massagolv - epoxi, akryl och seamless cork

Som vi nämnt innan finns det olika typer av massagolv. Det som de alla har gemensamt är att de är tåliga och lätta att göra rent. På marknaden finns många olika fabrikat och typer av dessa golv. Det finns lite skillnader mellan massagolven.

Epoxigolv

Den här typen av golv är väldigt populära och vanligt förekommande. De går att få i flera olika färger och med olika typer av yta. Allt ifrån högblankt till matt med halkskydd. Man kan lägga in ett epoxigolv själv men man måste vara väl förberedd och påläst samt ha skyddsutrustning.

Akrylgolv

Det bästa med akrylgolv är att det härdar extremt snabbt. Redan efter två timmar kan man gå på det. Det går dessutom att göra ett avslut en bit upp på väggen vilket passar bra i lokaler där man behöver spola av golvet såsom storkök eller duschutrymmen.

Seamless cork

Detta är ett hartsbaserat golv gjort på bland annat trämjöl, linolja och kork. Korken ger golvet en speciell karaktär och har vissa ljuddämpande egenskaper som kan vara bra i miljöer som till exempel idrottshallar eller förskolor.

Vi levererar och installerar våra golv i hela Sverige
10 Nov 2021