Frågor och svar om industrigolv av betong

När passar industrigolv av betong bäst?

Beroende på vilken slags industri som behöver ett nytt industrigolv, bör man lägga golvet med kortare eller längre hållbarhet. Men är det så att man har en tuff industriell miljö, bör man definitivt lägga ett golv med betong.

"Har man dessutom en riktigt tung miljö, med lastbilar som kör in, truckar som kör fram och tillbaka och man lastar tunga saker, bör man dessutom armera betonggolvet innan man gör något annat med golvet."

Om man sedan bör ytbehandla betonggolvet är också en fråga som är beroende av vilken verksamhet som man har i fabriken och vad industrigolvet bör klara av. Samtidigt bör man aldrig lägga för mycket av resurserna på ett golv. Det ska inte kosta för mycket men samtidigt klara av de påfrestningar som krävs. De flesta väljer att måla golvet med en blandning av plast och kemikalier. De olika plastbehandlingarna, beroende på blandning, blir mjukare, eller hårdare, tåligare eller känsligare. Det finns halfria inudstrigolv med akrylblandning och som har pigment för att ge ett fint utseende inne i industrin.

industrigolv av betong

Vilken verksamhet ska golvet klara av?

Det som man ska tänka på när man väljer material till sitt industrigolv, är vad för slags verksamhet som man har i industrin. Ska golvet klara av syra? Spill? Olja? Att industrigolvet ska klara av stötar och slag är nästan självklart, men vad mer? Man vill inte ha ett industrigolv som inte klarar av tillräckligt mycket och som man måste byta ut, innan man kan byta maskiner och måste flytta på dessa för att lägga ett nytt golv.

Måste man ytbehandla betonggolv?

Återigen beror det på vilken verksamhet som man driver. De flesta material bör inte hanteras direkt på ett betonggolv. Men ju ruffigare verksamhet som man har, desto mindre krävs det av ytbehandling på ett betonggolv. Det är ju skillnad på en bilmekaniker och ett industrigolv i en livsmedelstillverkning eller i en elektronisk tillverkning. Men även en bilverkstad har lättare att hålla rent om betonggolvet har en praktisk yta som är lätt att städa. Egentligen är det endast ställen som hamnar och garage där man förvarar fordon och containrar som endast behöver betonggolvs

Vilken golvläggare ska lägga golvet?

En annan bra fråga att ställa sig är, vem som ska lägga golvet åt en. Här gäller det ju att välja en duktig golvläggare. Valet av golvläggare är ju minst lika viktigt som valet av det slags  industrigolv som man väljer att lägga. Här är det bäst att välja en erfaren golvläggare, som kan anpassa industrigolvet efter den slags verksamhet men bedriver.

"Golvläggaren ska ju ha de kunskaper som krävs för att kunna göra en rättvis bedömning av industrigolvet och vad det ska tåla. Det är ju också bra om det är en golvläggare som har kapaciteten som krävs för att både lägga golvet när det behövs och som har kunskaperna för att industrigolvet som läggs ska ha perfekt design, materialval och tålighet."

Det är ju viktigt med en hög kvalitet på det industrigolv som man lägger och som kan anpassas till den verksamhet som man driver.

Vi levererar och installerar våra golv i hela Sverige
11 May 2021