Kan man ha industrigolv till sportgolv?

"En del golv som man hittar i sport- och idrottslokaler kan man mycket väl jämföra med industrigolv. Här tänker vi på de sportgolv som är byggda för stora påfrestningar, till exempel på gym. I de vanligaste gymen i dag, hittar man flera maskiner som används dagligdags och av en stor mängd människor. Här återfinns många och stora vikter som ramlar, eller fälls av dem som använder dem."

På de vanligaste gymen hittar man även idrottssalar med särskilda idrottspass. De golv som man då använder används av många människor, varje dag och utan pauser. Det händer att gymen inte har räknat med den stora belastningen som golven råkar ut för och de går sönder. Det hände nyligen på Fitness24seven, där man helt enkelt fick renovera golv kontinuerligt i Stockholm under 2018.

Golv för idrott kräver hög kvalitet

Av dessa anledningar kräver golven på gymen en hög kvalitet. Det blir en enorm kostnadsförlust för dem om de måste hålla stängt. Varje dygn som går med söndriga golv innebär stora förluster för dem som driver gymen.

"Man vill helt enkelt ha golv som inte går sönder, som är problemfria och som inte ger upphov till oro. Bland det mest hållbara är betonggolv, men som sådant lämpar det sig inte för sportande medlemmar på ett gym."

Det krävs golv som tar emot studsar, stötar och vikter som ramlar eller fälls ner av tränande individer. Visserligen passar det alldeles utmärkt med betonggolv som en grund men de behöver en yta som tar emot, som är fast, men som tål all påfrestning som golv på gymen är med om. Här krävs en särskild yta som görs av metylmetakrylat. Den binder ihop plast med gummi så att betonggolvet får en lagom mix av stötdämpande yta, som är tillräckligt tålig och som är hållbar.

Sportgolv som inte samlar smuts

"Dessa betonggolv med en mix av både plast och gummi med metylmetakrylat ger en yta som är lätt att hålla ren, den är halksäker och kräver inte underhåll. Det gör golven idealiska just för alla slags idrottshallar, träningslokaler och gym."

För att dessa golv ska bli just så hållbara som det krävs, bygger man dem med hög tryckfasthet. Här använder man lager för lager med "primer", "bodycoat", "sealer" och till sist en "topcoat", för att illustrera de olika lager som används för att tillverka sportgolv.

Sportgolv som industrigolv

De golv som man tillverkar för sport eller industri är alla golv som kräver att man tillverkar dem utan fogar, med en yta som förhindrar att väta på golvet ger halka, att smuts fastnar och blir till permanenta fläckar. Därför tillverkar man dem utan fogar som ger upphov till både smuts och halka. Det finns metoder för att låta den gamla beläggningen och den nya smälta samman så att man inte får en delaminering. Med alla dessa krav, innebär det att golvet bör ha så hög kvalitet att det lär hålla för minst 3-7 år. 

Lägga på en ny yta

Märker man att det  blir svårare och svårare att rengöra golvet kan man lägga på en ny golvbeläggning. En ny golvbeläggning kan göra ytan lättare att rengöra och att golvet blir snyggare. Ett golv med en yta som har nötts ner och beläggningen har börjat lösa upp sig, luktar illa. Med en ny beläggning slipper man både dålig lukt och utseende.

Vi levererar och installerar våra golv i hela Sverige
15 Mar 2019