Måla med epoxifärg – en guide

Så målar du med epoxifärg

Att måla med epoxifärg, eller tvåkomponentsfärg som det ibland kallas, på betong gör underlaget mer slitstarkt och hållbart. Ett golv som behandlats med epoxifärg tål de flesta typer av kemikalier och oljor. Man kan också lätt rengöra ett epoxigolv. Den här typen av golv passar utmärkt i till exempel garage, storkök, industri och verkstäder.

Förberedelser innan man börjar måla

Man börjar med att leta efter sprickor i betongen och spacklar igen de man hittar med epoxispackel. Sedan slipar man sitt betonggolv med en diamantslip. Precis som när man målar med annan färg är det viktigt att ytan som man skall måla är ren och torr så färgen fäster. Man behöver oftast använda en primer på ett nyslipad betonggolv innan man börjar måla. Det du behöver för att måla är en vanlig roller. Se till att ha tagit fram ordentliga skyddskläder och tåliga handskar till när du jobbar med färgen då stänk från epoxifärg kan orsaka allergiska reaktioner och är mycket svår att få bort. Även skyddsglasögon är bra att ha.

Epoxifärg - hårdare är sten

Det som är speciellt med epoxifärg är att de består av två olika komponenter som, när de blandas, direkt börjar stelna och härda. Att arbeta med epoxifärg är kritiskt och man måste vara otroligt noggrann med att följa alla tillverkarens instruktioner till punkt och pricka. Om man blandar de två komponenterna, härdare och bas, slarvigt finns det risk att golvet inte härdar och du får då en klibbig smet på golvet som är svår att ta bort. Epoxifärg är drygt så blanda inte mer än du behöver. Eftersom det börjar härda direkt efter blandning är färdig epoxifärg inget man kan spara på.

När färgen är färdig har du ungefär två timmar på dig att måla. Temperaturen i lokalen där du målar kan påverka härdning så läs extra noga vad tillverkaren rekommenderar för temperatur innan du börjar måla.

Snyggt och hållbart med epoxifärg

Epoxifärg finns att få i många olika färger och vissa tycker om dess hållbara egenskaper så mycket att de väljer att måla kök och vardagsrum med den. Det kan vara praktiskt om man vill gardera sig mot slitage som repor och vattenskador. Ett slitet golv är aldrig snyggt. Vissa tycker även det är snyggt att blanda i färgflingor. Det ger en terazzoeffekt som just nu är väldigt inne.

Vi hoppas den här guiden har varit hjälpsam för dig som funderar på eller som ska måla ett epoxigolv. Det viktigaste är som sagt att läsa på burken och följa tillverkarens instruktioner noga. Lycka till med målningen!

Vi levererar och installerar våra golv i hela Sverige
13 Oct 2021